Vastauksia yleisimpiin kysymyksiin


Sopiiko koru x lävistykseeni?

Lävistyskoruissa on kaksi tärkeää mittaa: paksuus, ja pituus tai halkaisija. Paksuus määrittää kuinka ison lävistysreiän koru vaatii. Pituus ja halkaisija taas sen sopiiko koru kooltaan lävistykseen. Esimerkiksi jos korvalehti on 8mm paksu, vaatii se käytännössä vähintään 8mm pitkän korun mennäkseen läpi. Tappimallisissa koruissa pituus mitataan lävistyksen sisään jäävästä osuudesta eli päätyjen välistä. Ei siis koko korua päästä päähän. Rengas-/hevosenkenkämallisissa mitataan sisähalkaisija leveimmästä kohdasta, eli ei myöskään koko korun halkaisijaa.


Koru mitataan aina sisäpuolelta.


Sopivat pituuden ja halkaisijat ovat usein hyvinkin yksilöllisiä, joten niissä en anna yleisiä ohjeita, mutta tässä lista useimmin käytetyistä lävistyskorujen paksuuksista. Näissä on poikkeuksia, joten tämä lista ei ole hakattu kiveen eikä äärimmäinen totuus. Käytän itsekin toistuvasti listasta poikkeavia kokoja lävistäessäni.

  • Korvalehdet: "peruskorvis" yleensä 0.8-1mm, lävistämällä tehdyt 1-1.6mm, venytykset 2.4mm ylöspäin
  • Rustolävistykset: 1mm tai 1.2mm
  • Nenänsivu: 1mm tai 1.2mm
  • Septum: 1.2mm tai 1.6mm
  • Kulmakoru: 1.2mm
  • Huulikoru: "sirommat" kuten medusat, ylähuulen sivut yms. ovat yleensä 1.2mm, alahuulessa usein myös 1.6mm
  • Nännikoru: 1.6mm
  • Napakoru: 1.6mm
  • Genitaalialue: yleensä vähintään 1.6mm

Voiko lävistyksessä käyttää edellistä ohuempaa tai paksumpaa korua? Ohuempaa yleensä voi, mutta osassa lävistyksiä paksumman korun käyttöön on ihan käytännön syy. Edellistä korua paksumpaa korua voi taas olla vaikea laittaa paikalleen ja se voi, joskus jopa todennäköisestikin, vaurioittaa jo parantunuttakin lävistystä. Jos et ole varma kannattaako korun paksuutta lähteä soveltamaan itse, kannattaa olla yhteydessä lävistäjääsi.

Koska emme voi netin kautta edes lähetettyjen kuvien perusteella välttämättä hahmottaa lävistyksesi kokoa tai siihen sopivaa korua, emme ota mitään vastuuta korujen koon sopivuuden suhteen.


Minkälainen kiinnitys on paras / sopiva minulle? Mitä eroja niissä on?

  • Perinteiset eli ulko-/sisäkierteiset korut ovat ehdottomasti yleisin malli lävistyskorujen kiinnityksessä. Ulkokierteisissä koruissa kierteet on tehty lävistyksen läpi menevään osaan eli vaikka tappiin. Tämän mallin heikkous on se, että korua vaihtaessa lävistykseen kierteet voivat vahingoittaa lävistysreikää. Sen takia meillä käytetään ja myydään ainoastaan sisäkierteisiä koruja, joissa kierteitä ei tarvitse laittaa lävistyksen läpi, vaan ne ovat päädyssä kiinni. Kaikissa kierteillä varustetuissa koruissa huonona puolena on, että pääty voi löystyä jos korua unohtaa kiristellä. Eri paksuisten korujen päädyt eivät myöskään käy toisiinsa eli 1.2mm pääty käy 1.2mm koruun ja niin edespäin. Sen takia itse suosin....
  • Threadless, eli kierteettömiä koruja. Näissä korun sisään työnnetään päädyssä kiinni oleva pinni, joka pitää sen paikallaan. Yleinen käytäntö valmistajilla on myös, että samat päädyt käyvät kaikkiin threadless koruihin korun paksuudesta huolimatta. Se helpottaa eri päätyjen käyttöä eri tilanteissa ja vaikka nenäkorun päädyn voi vaihtaa rustoon tai rustokorun huuleen. Korua ei myöskään tarvitse muistaa kiristää jos sen alunperin laittaa tarpeeksi tiukalle.
  • Clickerien etu perinteiseen renkaaseen on helppo käytettävyys. Koru on kätevä avata ja sulkea, eikä tarvitse temppuilla renkaan vääntämisen tai pallon asettelun kanssa. Clickerien sarana voi huonolla tuurilla kuitenkin varsinkin ohuemmissa koruissa löystyä kovasta käytöstä. Usein sitä voi yrittää korjata tiukemmaksi, mutta tämä on clickerien heikkous. Ne ovat myös yleisesti hintavampia jos verrataan vastaavaan taivutettavaan renkaaseen. Pallolukkorenkaat ovat helppoudeltaan jotain tältä väliltä, mutta niiden huono puoli on se, että pallo voi tippua ja hukkua. 


Kuinka avaan ja suljen korun?

Tässä ohjeet meillä myytävien korujen käyttöön:

Sisäkierteillä varustetut korut kiristetään myötäpäivään, avataan vastapäivään.


Taivutettavat renkaat avataan taivuttamalla vastakkain olevia päitä ja suljetaan taivuttamalla ne takaisin. ÄLÄ levitä korua auki sivusuunnassa, se on vaikea saada takaisin muotoon. TÄSTÄ KLIKKAAMALLA näet videon.


Pallolukkorenkaissa rengas on puristuksissa renkaan välissä eli sen saa pois joko painamalla, tai levittämällä kevyesti rengasta. Paina pallo takaisin paikalleen laittamalla ensin toinen puoli renkaasta pallossa olevaan kuoppaan ja paina sitten pallo paikalleen.


Threadless (tai push-pin, miksi sitä kukakin kutsuu) korujen päädyssä on ohut tappi, jossa oleva mutka pitää sen paikallaan vastakappaleen sisässä. Uusissa koruissa ei yleensä ole tätä mutkaa valmiina, vaan se tehdään itse laittamalla tappi osittain vastakappaleen sisään ja taittamalla KEVYESTI. Ylläolevassa kuvassa mutka on erittäin liioiteltu, jotta kuva olisi selkeämpi. Taita ensin vähän ja kokeile pysyykö koru tiiviisti kiinni. Jos tappi ei enää mene korun sisään, mutka on liian iso ja sitä voi taittaa vähän takaisin päin. TÄSTÄ KLIKKAAMALLA näet youtubevideon aiheesta.

Clickereissä on portti joka aukeaa saranalla ja kliksahtaa kiinni. Siitä tulee niiden nimi. Helppo käyttää.


Mikä on flat, mikä on tragus?

Tässä on pieni kaavio erilaisista korvalävistyksistä, joita korujen yhteydessä usein mainitaan. Kysy toki lisää jos et ole varma!


Voinko olla allerginen koruille?

Kaikelle voi olla allerginen. Korujen kuvauksessa on aina mainittu korun materiaali, joten teethän ostopäätöksen tietoisena siitä. Kaikki myymämme lävistyksen sisään tulevat materiaalit ovat ns. implant grade, eli turvallisesti implantoitavaksi luokiteltuja materiaaleja. Sen lisäksi esim. titaani on allergioiden suhteen erittäin turvallinen lävistyskorumateriaali nikkelittömyytensä ansiosta. Myös laadukkaat kultakorut ovat nikkelittömiä ja täten suhteellisen allergiavapaita.


Ovatko korut steriilejä ja mitä se tarkoittaa?

Sterilointi tarkoittaa prosessia, jossa korun pinnalta tuhotaan kaikki elinkykyiset mikrobit ja niiden itiöt, jotka saattaisivat esimerkiksi aiheuttaa infektioita tai toimia häiritsevinä epäpuhtauksina. Tämä tehdään meidän studiolla kaikille välineille ja koruille ennen lävistystä. Tällainen sterilointi ei onnistu monenkaan kotona.

Verkkokaupasta korut lähetetään steriloimattomana eli puhtaana, mutta ei steriilinä. Kotona uusikin koru kannattaa ehdottomasti desinfioida ennen käyttöä. Tämä onnistuu esim. COVID-19 pandemian aikana tutuksi tulleilla desinfiointiaineilla. Keittäminen on myös yksi desinfioimismetodi, mutta en suosittele sitä jos et ole varma että lävistyskorusi kestää keittämistä. Korut olisi hyvä desinfioida myös käytön jälkeen ennen varastoimista ja uudestaan ennen käyttöönottoa, jos vaihtelet koruja.

Jos kiinnostusta korujen sterilointia kohtaan ilmenee, voimme lisätä sen valikoimaan maksullisena palveluna. Studiolla on käytössä vakuumiautoklaavi, jolla höyrysterilointi onnistuu luotettavasti.


Lähtevätkö korut teiltä vai ulkomailta?

Kaikki verkkokaupassa listatut korut ovat varastossa ja valmiina lähtemään meiltä ellei toisin mainita esim. ennakkovaraustilanteissa.


Voinko ostaa korun suoraan studiolta?

Totta kai, tervetuloa! Voit joko tilata sen tätä kautta ja valita lopussa nouto studiolta tai hakea korun ilman varausta. Jos haluat varata/ostaa tietyn korun esim. tulevaa lävistystä varten, otathan yhteyttä studion yhteystietojen kautta, jotta varmistuu että se a) sopii lävistykseen ja b) saamme steriloitua sen lävistystäsi varten.


Voitteko tilata minulle x-korun valmistajalta y?

Mahdollisesti. Valmistajien toimitusajat ja minimitilausmäärät vaihtelevat huomattavasti, joten aina yksittäisen tai pienen määrän tilaaminen ei ole järkevää/mahdollista. Jos haluat tiedustella lisää, ota yhteyttä wormz@wormz.org.